KidsmArt wil achterstandsgezinnen helpende hand bieden

december 8, 2021

AMERSFOORT Stichting Art Gala Amersfoort, Scholen in de Kunst en Stichting Leergeld Amersfoort slaan de handen ineen om kinderen van 8 tot 18 jaar uit achterstandsgezinnen een kans te geven hun creatieve talenten te ontwikkelen. De drie Amersfoortse stichtingen zetten samen het programma KidsmArt op. Het doel is zoveel mogelijk kinderen uit de doelgroep van Stichting Leergeld deel te laten nemen aan kunst- en cultuureducatie. Het programma start met een groot Art Gala op 12 oktober 2019 in Flint, bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Jeroen van der Veer

In de gemeente Amersfoort groeien ongeveer 4.750 kinderen op in gezinnen waar geen geld is voor bijvoorbeeld een schoolreisje, vakantie of sport, laat staan voor een creatieve hobby. De oprichter van Stichting Art Gala Amersfoort (SAGA), Hasse Dekker, vindt het zorgelijk, dat een groeiend aantal kinderen opgroeit zonder de mogelijkheid een ontluikend creatief talent te ontwikkelen. Dat was voor hem de reden om SAGA op te richten en te starten met het werven van sponsoren. ,,Juist het ontdekken en ontwikkelen van creativiteit kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten en geeft plezier, trots en ontspanning," aldus Dekker.

Om tot realisatie over te gaan, werd de samenwerking gezocht met Scholen in de Kunst en Stichting Leergeld Amersfoort. Laatstgenoemde kent een belangrijk deel van de doelgroep en Scholen in de Kunst beschikt over een ruim aanbod aan cursussen en muzieklessen en heeft de benodigde expertise. 

De eerste fase van KidsmArt is gericht op het inzamelen van voldoende geld. De officiële start is het Art Gala in Flint op 12 oktober 2019. Die avond kan ook worden geboden op kunstwerken die Amersfoortse kunstenaars ter beschikking hebben gesteld. Ondertussen werkt Scholen in de Kunst samen met Stichting Leergeld het programma verder uit, zodat vanaf 2020 de eerste kinderen daadwerkelijk mee kunnen doen aan leuke cursussen en muzieklessen.